Sabtu, 2 Februari 2013

BELUM APA-APA DAH TERPANCUT ......Belum pun Suruhan DiRaja membuat siasatan mengenai Projek IC Anwar Ibrahim awal-awal lagi sudah menafikan dirinya terlibat dalam RCI. Betul ke lu tak terlibat Anwar Ibrahim? Betul ke ni Nuar? Tunggu jelah Anwar Ibrahim, bila hang dipanggil nanti satu Malaysia nak tahu apa cerita yang lu sembunyikan.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak mencabar Ketua Pembangkang,Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu perkara sebenar mengenai pendatang tanpa izin kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang dipertanggungjawabkan menyiasat masalah itu yang berlarutan di negeri ini. 

Menurutnya, Anwar perlu berbuat demikian kerana beliau adalah Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu dan amat berkuasa serta tahu apa yang berlaku di Sabah. 

"Jangan jadi hipokrit, mungkin dengan pengetahuan hal sebenar atau "dalaman"itu, Anwar boleh membantu memberikan maklumat...jadi beritahu perkara sebenar kepada RCI. Beliau tidak usah main politik. Sekurang-kurangnya (Datuk Seri)Najib (Tun Razak), perdana menteri kita mahu mengetahui kebenarannya dan meluluskan penubuhan RCI untuk mengenal pasti punca masalah itu. 

"Kita tidak patut buat kesimpulan dan menyalahkan pihak tertentu hanya kerana keterangan oleh beberapa bekas tahanan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri). Kita patut biarkan RCI selesaikan tugasnya...apa yang kita mahukan ialah penyelesaian muktamad," katanya kepada Bernama selepas menghadiri sesi bertemu rakyat di SK Sembirai, dekat sini, Selasa. 

Oleh itu, Salleh, yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri berkata rakyat sepatutnya menghargai dan menyokong Najib bagi langkah berani beliau dalam menubuhkan RCI. 

"Sebaik sahaja RCI menyelesaikan tugasnya, dengan itu kerajaan akan mengkaji dan mengambil tindakan sewajarnya untuk menyelesaikan perkara itu. 

"Mereka yang layak dan memperoleh kewarganegaraan menerusi prosedur sah tidak sepatutnya dihukum dan mereka yang memperolehnya secara tidak sah atau "ikut pintu belakang' kewarganegaraan mereka perlu dibatalkan. Itu lah cara yang betul," katanya. 

Melahirkan keyakinan masalah pendatang tanpa izin akan dapat diselesaikan di oleh kerajaan pimpinan Najib, Salleh berkata penduduk jati Sabah perlu sabar menunggu penyelesaian itu. 


http://www.papagomo.com/2013/01/belum-apa-apa-anwar-ibrahim-dah-nafikan.html 

http://klpos.com/politik/37652-salleh-cabar-anwar-jelas-isu-pendatang-tanpa-izin-di-sabah

0 ulasan: