Rabu, 6 Februari 2013

CAUVINIS BOIKOT ROTI MELAYU .....???

Yeah! Gardenia diboikot!!! Sekarang nie roti pun nak dibawa dalam kancah politik. Gardenia diboikot apabila Syarikat Gardenia memberhentikan pembelian tepung gandum dari Syarikat milik Robert Kwok. Lantas, akibat daripada pemberhentian pembelian tepung gandum itu, Robert Kwok dan konco-konconya terus memboikot Gardenia dan secara tak langsung mempromosi roti daripada kilang dia iaitu Massimo.Imej di atas adalah usaha Robert Kwok untuk memboikot Gardenia di dalam Facebook dan forum. Dalam kes nie, nampak sangat politik dibawa masuk dalam bisnes dan isu perkauman dibawa oleh Robert Kwok.


Artikel dari Blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia Dalam hal ini, nampak sangat orang cina berpakat mencari pasal dengan org melayu. Mereka mungkin tidak berani melakukan serangan secara terbuka. Tetapi mereka secara berpakat melancarkan serangan halus dengan memboikot dan memburuk-burukkan perniagaan milik Melayu.

Perkara ni saya rasa memang sudah berlaku sekian lama dan mungkin kita saja yang tidak sedar atau mengambil kisah memandangkan ianya tidak secara terus ditujukan kepada keluarga kita. Namun jika kita tanya kawan-kawan yang berniaga, mereka dengan mudah boleh cerita betapa mereka sekian lama menghadapi boikot secara pakat oleh bangsa Cina.

Kalau beli bahan mentah untuk diproses jadi produk keluaran Melayu seperti makanan ayam, telur, beras,tepung, susu, kopi, ikan, sayur, buah-buahan atau bahan keperluan pembinaan seperti simen, kayu, paku, skru, besi, atau apa saja yang kita beli daripada mereka. Mereka akan mengenakan harga lebih tinggi daripada bangsa lain.

Ini menjadikan kos pengeluaran dan pembinaan kita lebih tinggi. Para pengguna Melayu pula macam tak ada hati langsung untuk menolong sesama kita usahawan Melayu sebaliknya hanya mencari yang lebih murah dan mudah.
ROTI MELAYU ........... Produk HALAL milik Syed Mokhtar Al-Bukhary

Akhirnya perniagaan melayu menjadi malap dan bungkus. Akibatnya amat kuranglah institusi perniagaan Melayu dan anak-anak kita terpaksa bekerja jadi kuli batak bangsa lain. Salah melayu tidak sokong melayu dan akibatnya anak-anak kita yang tanggung jadi bahan maki hamun Cina sampai mati.

Malah ada kes yang dilapurkan anak-anak Melayu jadi habuan seks bos-bos Cina mereka. Diajaknya anak kita yang kerja sebagai marketing atau pembantu pejabat ke luar negara untuk urusan perniagaan dan diperdaya untuk ditiduri dan dijadikan habuan seks sampai puas dikerjakan mereka.

Roti milik bukan Islam ........ HALAL ke ???
Dendam mereka kini makin membara kerana mereka melihat Melayu semakin lemah dan berpecah, tiada siapa nak pertahankan nasib anak-anak Melayu.

Kini mereka secara jelas cuba menjatuhkan gardenia. Mungkin kerana gardenia tidak lagi membeli tepung kilang fmm milik Robert Kuok yang didapati mengandungi protin babi.

Tepung untuk permit impot ap subsidi yang kerajaan bagi dibeli dengan kualiti yang paling rendah, kalau di negara china tepung gred ini digunakan oleh kerajaan China untuk membuat makanan babi. Tepung ini lah yang diimpot oleh Robert Kuok untuk rakyat Malaysia.

Tepung ini dicuci bleaching dan ditambahkan protin babi supaya menepati spesifikasi. Impot makanan babi, kemudian dia claim subsidi bernilai ratusan juta setahun. Ertinya rakyat Malaysia sama taraf dengan babi.

Kalau kita makan roti biasa yang menggunakan tepung gred ini umpamanya roti canai, capati, atau roti Massimo ertinya kita makan roti babi.

Inilah kerja Robert Kuok yang mendapat AP special tepung dan gula selama 50 tahun oleh kerajaan Malaysia. Sama macam ananda krishna mendapat permit  special broadcasting selama 30 tahun.

Bila Gardenia enggan membeli tepung FMM Robert Kuok kerana terbukti ada DNA babi, dia naik bengang dan membuka kilang roti Massimo. Yang baghalnya, dia ambil pulak budak Melayu bekas pengurus kilang Gardenia untuk jadi ketua kilang Massimo dan meniru semua produk Gardenia.

Saya amat sakit hati ketika wawancara dengan Robert pengimpot tepung babi ini. Adakah patut dia kata kekayaannya bukan berasas dari Malaysia sahaja kerana dia memiliki harta perniagaan berbillion di China dan seluruh Asia.

Apa yang benar dan pasti, Robert memang memulakan perniagaannya dari Malaysia dengan bantuan Tun Mahathir. Kalau Tun tidak membuka peluang untuknya nescaya dia masih duduk jual hand phone di Petaling Street.

Gerammmmm ......
Saya sepatutnya tidak boleh melepaskan geram saya. Tetapi di bog ini saya ingin meluahkan isi hati saya yang terpendam selama ini tanpa perlu bahasa persuratan sangat.

Saya kira kerajaan dah terlebih bagi muka.

Robert dah kaya Vincent Tan dah kaya, Ananda pun dah kaya, apa lagi mau bagi special AP. Bagilah pada orang lain pulak.

Melayu punya AP bukan macam mereka special AP mereka, ertinya tiada orang lain boleh impot. Melayu punya AP boleh impot kalau mampu dan orang lain juga boleh dapat AP yang sama.

Mereka punya AP lain, exclusive AP. Tiada siapa boleh import melainkan mereka.

Kalau beginilah caranya, lebih baik kerajaan cari satu daerah dan bagi mereka jadi raja, malah kuasa mereka lebih dari raja kerana raja Melayu pun tidak dapat special AP.

Produk roti Massimo pula sudah sah menjadi senjata mereka menyerang kepentingan dan perniagaan Melayu.

Dalam senario lain, Robert Kuok yang menguasai Golden Screen Cinema dengan rakusnya menghalau semua stall outlets jenama 1901 milik Melayu dan menciplak konsep yang sama diletakkan dalam rangkaian panggung wayang GSC. Produk makanan diambil dari sumber yang kita tak tau halal ke haram.

Jelas mereka ini benci dan anti melayu.

Puas hati saya dapat menulis seperti ini, tidak dalam akhbar yang saya bekerja sekarang. Namun atas rasa cintakan agama dan bangsa saya luahkan jua perasaan ini. Maaf kalau saya terkasar bahasa.

Soalnya, apakah tindakan kita? Fikirkanlah bersama. Boikot tetap boikot Massimo. 


Massimo? Tak pernah makan dan tak akan makan. Bila nak suap roti ini cuba bayangkan anda sedang menyuap daging babi ke dalam mulut. Belilah roti Melayu yang dihasilkan oleh Billionair Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary ..... BERSIH DAN HALAL.

0 ulasan: